Хитот број 1 во светот конечно пристигна и во Македонија! Somersby е најпопуларниот освежителен алкохолен пијалок во светот. Кога пивото и виното нема доволно да ве освежат, овој пијалок е природна алтернатива која ги буди вашите сетила. Somersby е идеален за секој кој ужива во природен овошен вкус и бара вистинско освежување. Факти за производот

  • 4. 5% alc. vol.
  • Направен од ферментиран сок од јаболка, круша или капина
  • Без вештачки засладувачи, бои и вкусови
  • 55 kcal/100ml
  • 12 месеци рок на траење
  • Се служи добро оладен или во чаша со мраз

 Историја

Кога Римјаните пристигнале во Англија (55 год. пред нашата ера), нашле село во Кент, каде луѓето пиеле вкусен алкохолен пијалок направен од јаболка. Овој пијалок се пренесувал од генерација на генерација, така што станал традиција, па денес голем број од фармерите во Британија произведуваат сопствени варијанти на овој пијалок наречени ‘scrumpy’. Во одредени делови на Римското Царство овој освежителен пијалок ја заменувал дури и водата бидејќи во тоа време се сметало дека е поздраво да се пие јаболковина наместо водата од тогашниот водоводен систем.